BG  |  EN  
начало  |  новини  |  история  |  Достойни личности  |  настоятелство/съобщения  |  контакти  |  календар

История на ААПЦ “Сурп Степаннос”— гр. Пазарджик

История на ААПЦ “Сурп Степаннос”— гр. Пазарджик

             " От турски документ от ХІІІ век пряко узнаваме за съществуването на арменска общност в Татар Пазарджик и на храма й тук /въз основа на протокол от 1685 г. за покупко-продажба за сметка на църквата/. Все пак не разполагаме с конкретни данни, за да посочим точната дата на нейното строителство. Вероятно  тя е продължила да съществува вече като нова постройка, тъй като се говори за освещаване на същата през 1700 година. Впоследствие е опожарена и изгоряла."/ Историкът-пловдивчанин Агоп Гиликян в  публикация в  списание "Ние арменците "-2003 г./.

             През 1820 година е построена  нова църква, издигната от  арменски преселници, дошли от Армения. След земетресението от 1928 година храмът е бил напукан и е ремонтиран, а на 13 юни 1946 година изгаря до основи заедно с цялата църковна утвар в него.

            Благодарение на големи дарения, направени  предимно от местните арменци и с помощта на църковни настоятелства в България на 6 октомври 1947 година е положен основният камък на новата църква “Сурп Степаннос”. Била е осветена на 2 май 1948 година. Опожарявана е била три пъти, като последно е възстановена през 1950 година и е представлявала монолитна постройка — еднокорабна с камбанария, олтар, украсена с икони и заемаща площ от 165 кв. метра и обща кубатура от 855 куб. метра. Последнодействащ арменски свещеник в Пазарджик  е  протоиерей  дер Закария Ширинян — завършил духовна семинария в Цариград, който предава Богу дух  през май 1969 година, няколко дни след унищожаването на църквата.

             Заедно с арменското училище “Хоренян”, голям калдаръмен двор, пристройка за персонала, арменската общност е владеела собствен имот от  1520  кв. метра в района, заключаващ се  днес между булевард “Георги Бенковски” и улица “Ованес Съваджъян” — тъй наречената някогашна “Арменска “ махала.

             През 1966 година обаче тогавашната тоталитарна власт  решава да отчужди и одържави имота, като най-напред през същата година разрушава училището, а три години по-късно на 2 май 1969 г. срива до основи и православния духовен храм “Сурп Степаннос”, който е бил и паметник на архитектурата.Тревожен е фактът,че тогавашното  Църковно арменско настоятелство изпълнява угоднически  заповедта за унищожението , дошла "Свише" и не  предприема никакви действия срещу  антихристиянските  посегателства , както това правят нашите сънародници  от Бургас по това време и спасяват църковната си обител!?...

             Оттогава арменската общност в Пазарджик остава без своя духовна обител.

              След дълги години “Ходене по мъките” на 14 май 2005 година днешните арменци правят първа копка на нов миникомплекс- Арменско духовно-културен дом “Сурп Степаннос – Ованес Съваджъян”. Същинският строеж започва на 4 юли 2005 година и продължава да се изгражда поетапно с помощта на волни дарения от арменци, българи и малки помощи от Диаспората.

               В началото на 2011 година изцяло е завършен грубият строеж на църквата, издигнати са двата кръста, изграден е сутеренът  под клуба /Агумпъ/, където ще се помещава арменското кафене и се набляга приоритетно на довършителните работи по  храма с цел той да бъде открит и осветен през тази година. В същото време, ако  постъпват дарения, Църковното настоятелство в Пазарджик има замисъл да доизгради и останалата част на миникомплекса, а именно културния дом “Ованес Съваджъян” /Агумпъ / ведно с изграденото кафене и предстоящото изграждане на партерния етаж /изложбена зала “Съваджъян”, която ще бъде и зала за събрания/  и първи етаж — стая за ученици, канцелария на църковното настоятелство и стая за гости.

get pdf
гледайте видео:
video
 

история

Сурп Степаннос ( Свети Стефан ) е първият мъченик за Христос

Сурп Степаннос ( Свети Стефан ) е първият мъченик за Христос

 

           Денят на  Сурп Степаннос се чества  тази година на 24 декември. Култът към този светец е голям, почитта към него - също. От времето на Апостол Павел насам всички наричат Св. Стефан пръв мъченик (първомъченик), защото е една от първите жертви на християнската вяра.

           Свети Стефан е първият християнски мъченик и първи служител (архидякон) в устройващата се Ерусалимска община - църква. В нея влизали хора от всички среди, като богатите предоставяли имотите си за подпомагане на общината, а Св. Стефан посочвал дейност и призвание на отделните й членове. Може да се каже, че това е била първата реална християнска община, която била толкова убедително и справедливо изградена, че юдеите завидели, оклеветили Св. Стефан и го пребили с камъни. Преданието разказва, че Богородица наблюдавала мъченическата му смърт и се молела за него.

История на ААПЦ “Сурп Степаннос”— гр. Пазарджик

История на ААПЦ “Сурп Степаннос”— гр. Пазарджик

             От турски документ от ХІІІ век пряко узнаваме за съществуването на арменска общност в Татар Пазарджик и на храма й тук /въз основа на протокол от 1685 г. за покупко-продажба за сметка на църквата/. Все пак не разполагаме с конкретни данни, за да посочим точната дата на нейното строителство. Вероятно  тя е продължила да съществува вече като нова постройка, тъй като се говори за освещаване на същата през 1700 година. Впоследствие е опожарена и изгоряла.

             През 1820 година е построена  нова църква, издигната от  арменски преселници, дошли от Армения. След земетресението от 1928 година храмът е бил напукан и е ремонтиран, а на 13 юни 1946 година изгаря до основи заедно с цялата църковна утвар в него.

ВАЖНИ ДАТИ ПРИ СТРОЕЖА НА АРМЕНСКИ ДУХОВНО-КУЛТУРЕН ДОМ "СУРП СТЕПАНОС -- ОВАНЕС СЪВАДЖЪЯН"

ВАЖНИ  ДАТИ  ПРИ  СТРОЕЖА НА АРМЕНСКИ ДУХОВНО-КУЛТУРЕН ДОМ  "СУРП  СТЕПАНОС -- ОВАНЕС  СЪВАДЖЪЯН"

 

 

 

14 МАЙ 2005 г. — ПЪРВА КОПКА. Присъстват официални лица: Негово Високопреосвещенство Архиепископът на арменците в Румъния и България Дирайр Мардикян, Негово Превъзходителство Сергей Манасарян, посланик на Р Армения в България, народният депутат от 40-то Народно събрание и председател на  ЕС на ААПЦБ  д-р Рупен Крикорян, областният управител Иван Димитров, председателят на Общински съвет Тодор Попов, кметът на Общината Иван Евстатиев, председателят на ОС на БСП  инж. Костадин  Кобаков, арменски сънародници от Пазарджик, Пловдив, български приятели…

 

4 ЮЛИ  2005 г . — НАЧАЛО НА СТРОЕЖА. Отливане на  бетонните основи на сутерена /арменското кафене/, складовото помещение /закрит двор/, изкопи за основи на църквата…

 

СЕПТЕМВРИ 2005 г. — ЗАМРАЗЯВАНЕ НА СТРОЕЖА, поради изчерпване на събраните дарителски парични средства.

 

4 МАРТ 2009 г. — РАЗМРАЗЯВАНЕ  НА  СТРОЕЖА и продължаване на строителните работи.

 

2  АПРИЛ 2009 г.—ОТЛИВАНЕ   основите на църквата на кота + 0.70 м.  и вграждане в бетона на 7 броя позлатени кръстчета,подарени и завещани  за целта от Архиепископ Дирайр Мардикян.   

 

ПРОЛЕТТА НА 2009 г. — КМЕТЪТ на Община Пазарджик Тодор Попов отпуска помощ — арматурно желязо  за строежа, а през април 2009 г. отново помага и с тухли “Итонг” и керемеди “Брамак” за изграждането на църквата.

 

АПРИЛ 2009 г. — ВЗЕМА СЕ  решение приоритет в строежа на целия комплекс да стане църквата, тъй като средствата от дарения не са достатъчни.

 

3 МАЙ 2010 г. — СЪС  СРЕДСТВА от продадена църковна земя повторно се размразява строежа и продължава изграждането на църквата от кота + 0.70 м до покрив /включително/ без камбанария.

 

28 ЮЛИ 2010 г. — ПОЛАГАНЕ  на 16.2 куб. м бетон в покривна плоча на църквата и основен бетонен пояс на камбанарията.

 

26 АВГУСТ 2010 г. — ПОСТАВЯНЕ /захващане/ в покрива — източна част на 10-килограмов стоманен кръст /т. нар. малък, арменска християнска конфигурация/. Дарение от инж.Роман Цветков, управител на “Металика “ООД-Пазарджик, с арменска жилка, майка му  Мариам бе потомствена  арменка и възпита сина си в дух на  арменски християнски добродетели.

 

25 ОКТОМВРИ 2010 г.—ОБШИВАНЕ НА КУПОЛА на камбанарията с медна ламарина.Дарение от инж.Нъшан Бъздигян,управител на “Раис” ООД-Пазарджик,дарил и отливането на бетонни плочи и конструкции на строежа.

 

9 НОЕМВРИ 2010 г. — ИЗЛИВАНЕ на плоча на кота + 70 м над изградения до основи още през 2005 г. сутерен.

 

14 НОЕМВРИ 2010 г. — ОСВЕЩАВАНЕ И ИЗДИГАНЕ /захващане/ върху камбанарията /западна част/ на 21-килограмов стоманен, бронзиран кръст. Изключителна арменска християнска конфигурация, носещ названието “Сирун хач” /Обичан,прекрасен…/. И този главен кръст бе дарен от инж. Роман Цветков. Кръстът бе осветен от протопрезвитер отец Кеворк Хачерян, духовен глава на арменците  в Пловдив и главен секретар на ЕС на ААПЦБ и архидякон Мисак  Ховсепян от София.

 

ПРОЛЕТТА на 2011 г. — ПРОДЪЛЖАВАТ  строително-довършителните работи по църквата, с цел през настоящата година да стане нейното официално освещаване и откриване…

 

ОКТОМВРИ  20011 г. -- Монтиране на дървения олтар от Ованес Кумруян и синът му Вартан.

 

ОКТОМВРИ  2011 г. -- Поставяне на  камбаната от бронз и сребро , дарение от инж.Нишан Бъздигян

 

ДЕКЕМВРИ 2011 г. -- Официално откриване на църквата - І етап от  духовно-културния център "Сурп Степанос - Ованес Съваджъян"

БЪЛГАРО - АРМЕНСКА ОСЪВРЕМЕНЕНА ПРИКАЗКА

или още щрихи за взаимопомощта между две исторически нации

 

          ИМАЛО едно време /има ги и ще ги има вовеки/, че и до днес два велики и братски народа – българският и арменският. Когато се заговори за чистосърдечните и приятелски отношения между тях, неминуемо възникват два основни въпроса:

          ПЪРВИЯТ: след като България и Армения не са съседни страни, от кога и по какви причини се е създала дружбата между тях?

          И ВТОРИЯТ: защо и как са се появили арменците в България, защо са напуснали своята земя и са се пръснали по целия свят, немили-недраги?

„Истории на забравени герои” от Руско-турската освободителна война

„Истории на забравени герои” от Руско-турската освободителна война

Арменските преселници на българска земя споделят съдбата на българския народ и подпомагат българите по време на турското владичество, освободителната Руско-турска война и Балканската война.

Сред множеството впечатляващи примери е подвигът на началника на гара Татар Пазарджик - Ованес Съваджъян, който спасява от гибел българското население на този град по време на Руско-турската освободителна война. Той е носител на трите степени на ордените "За гражданска заслуга" и "Св. Александър", първи временен кмет на Татар Пазарджик и почетен гражданин на Пазарджик.

Много сходна е и историята на гр. Каварна. По време на Руско-турската освободителна война (1877 г.), каварненци въстават в защита на града срещу башибозушки и черкезки отряди.

Герой от Руско-турската освободителна война от 1877 - 1878 година е Еранос Ераносян, родом от Добрич (09.04.1844 г. – 19.07.1877 г). Исторически документи сочат, че по време на Руско-турската война арменецът Еранос Ераносян е началник на военния телеграф в Балчик.

Телеграфист, арменец по националност, смело лъже турския генерал

Телеграфист, арменец по националност, смело лъже турския генерал

Лъжат Явер паша по телеграфа

Дъжд спасява турците от пълен погром след битката при Люле бургас

 

Избухналата на 5 октомври 1912 г. Балканска война започва с блестящи победи на българската армия.

...

Родопският отряд настъпва смело през Източните и Централните Родопи срещу корпуса на Явер паша. Турците се опитват да се задържат на прохода Маказа, но след тежко сражение, в което се отличава арменската рота, командвана от станалия по-късно национален герой и генерал от арменската армия Антраник Озанян, се оттеглят в Беломорието. На десния фланг току-що освободилият Смолян Средногорски полк, командван от полковник Серафимов, е контраатакуван от трикратно превъзхождащи го сили на противника. Полк. Серафимов получава заповед да отстъпи, но той отказва да я изпълни. "Не мога да оставя на турците селата, които вчера ме посрещнаха като освободител", заявява полковникът. И се приготвя да умре с войниците на рида между Смолян и Рудозем, превърнат в родопската Шипка. След двудневни атаки обезкръвените турски части дори не дочакват поредната контраатака "на нож" и побягват през Чепинци за Бяло море.

...

В Дедеагач е влязъл само един български конен ескадрон, но находчивият дежурен телеграфист, арменец по националност, смело лъже турския генерал, че в града са влезли две дивизии със стотици оръдия. Отчаян, Явер паша тръгва към устието на Марица с надеждата да я форсира и така да се добере до Галиполи. Реката обаче е придошла, а в тила се появяват частите на ген. Ковачев. Явер паша слага оръжие и се предава с цялата си войска.

Страница: 1
Арменска апостолическа православна църква "Сурп Степанос" гр. Пазарджик ул. "Антим І" № 8, 0878 984 226, 034 / 44 51 51, ел. поща: info@SurpStepanos.com