BG  |  EN  
начало  |  новини  |  история  |  Достойни личности  |  настоятелство/съобщения  |  контакти  |  календар

ВЪЗКРЪСНА АРМЕНСКАТА ЦЪРКВА В ПАЗАРДЖИК

19-12-2011
          Изпаднала в бездуховни времена бе арменската общност в китния тракийски градец, след като преди 42 години една обречена власт посегна на най-ценното на един народ – църквата. Но  арменците в Пазарджик не се предадоха, намериха се  достойни хора с  отворени души, които, обединявайки се  около една  нелека кауза, възкресиха от нищото нова арменска църква  и успяха …след  цели седем години градеж!

          И дойде изконният ден – на 18 декември 2011 година  се  "роди" ТОЙ, извисил скромна белоснежна снага  с вековечния “Сирун хач”, нов арменски храм  “Сурп Степанос”. Празничният неделен ден събра десетки вярващи от цяла България, арменски сънародници и дарители от Истанбул , църковни деятели от страната, български приятели и спомоществователи. Сред официалните лица бяха Извънредният и пълномощен посланик на Република Армения в България Негово Превъзходителство Арсен Схоян, областният управител на Пазарджик д-р Дончо Баксанов, кметът на града Тодор Попов, народният представител от ГЕРБ Гинче Караминова, председателят на ЕС на ААПЦ проф. Рупен Крикорян и много други.

            Точно в  10.30 часа Негово Високопреподобие архимандрит Абгар Овакимян, архиерейски наместник на Епархията на ААПЦ в България, сложи началото на Светата литургия, придружена с приятния, мек  и благозвучен звън на камбаната на новата църква. Редом до него  в отслужването бе протопрезвитер Дер Кеворк Хачерян и трима архидякони. В прекрасната акустика на храма гласовете на светите отци се вплитаха с неземните гласове на жените от църковния хор на  църквата  “Сурп Кеворк” от Пловдив. Тържествено в олтара на църквата бе положен и свещеният камък, донесен от Сурп Ечмиадзин. Час и половина множеството, изпълнило до краен предел  салона на храма и дворчето отвън, се наслаждаваха на Сурп Бадарака, забравен толкова десетилетия на пазарджишка територия - наслада за по-възрастните и средното поколение и непознат, но приет с вълнение и трепет от  десетките  младежи и девойки,  докосвайки се вече до новата си църковна обител. Защото тя ще бъде не само духовният център на по-старите,  но и техен, и на  идващите и бъдните поколения, за да я има и в бъде арменската общност в Пазарджик.

            След  Светата литургия  архимандрит Абгар освети и пригответния и дарен Мадах от Макс и Гарабед Кумруян – младши, който бе раздаден на  всички присъстващи.

            Прекрасният църковен салон  се изпълни с приятния мирис на тамян и восък. Църквата, блестяща в светлините на искрящите полюлеи, получи свещеното си кръщене от божиите служители на земята. за да ще дарява вече сили и благодат на своите  миряни за дълъг живот, здраве  и радост на всички  които пристъпят прага на “Сурп Степанос” и да напомнят, че арменският етнос в Пазарджик живее …

get pdf
гледайте видео:
video
 

новини

1915 - филм на Алек Мухибян и Гарин Хованнисян

Календар за 2016 г. на арменските църковни празници

Фатих Акин разказва за арменския геноцид в историческата драма "Раната"

Музикален диск с църковни химни

ЦЕННО ДАРЕНИЕ

НА 14 СЕПТЕМВРИ АРМЕНЦИТЕ ЩЕ ОТБЕЛЕЖАТ ЦЪРКОВНИЯ ПРАЗНИК СУРП ХАЧ /КРЪСТОВ ДЕН/ С ЪС СВЕТА НЕДЕЛНА ЛИТУРГИЯ

В ПЪЛНА ЦЪРКВА ДЕР КЕВОРК ХАЧЕРЯН ОТСЛУЖИ НЕДЕЛНА СВЕТА ЛИТУРГИЯ

УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА ПОСРЕЩНАХА С ОСВЕТЕНО ГРОЗДЕ

ВАРТАВАР--ЯЗОВИР "БАТАК", 7 ЮЛИ 2013 ГОДИНА

Страница: 123456>
Арменска апостолическа православна църква "Сурп Степанос" гр. Пазарджик ул. "Антим І" № 8, 0878 984 226, 034 / 44 51 51, ел. поща: info@SurpStepanos.com