BG  |  EN  
начало  |  новини  |  история  |  Достойни личности  |  настоятелство/съобщения  |  контакти  |  календар

новини

25-04-2017

   Уважаеми приятели на нашия сайт, наред с него можете да ползвате и Фейсбук-профила ни с адрес: Арменска Апостолическа Православна Църква "Сурп Степаннос"- град Пазарджик"!

1915 - филм на Алек Мухибян и Гарин Хованнисян

06-12-2016
1915 - филм на Алек Мухибян и Гарин Хованнисян

2015 година. Режисьор в театър в Лос Анджелис поставя пиеса в памет на жертвите на арменския геноцид - престъпление, което не е признато от извършителите му и сега, век по-късно. Но постановката предизвиква в обществото пристъпи на омраза и ксенофобия, а серия от необясними инциденти в театъра хвърлят трупата в мистичен ужас. Никой не знаеше, че магията на спектакъла е тайна, която крие съпругата на режисьора, тайнствената и красива актриса Анджела ... Древните духове на злото се събуждат, когато хората забравят миналото, от което не можеш да избягаш ...

"1915" е невероятен игрален филм, изпълнен с драматизъм, дълбочина, напрежение. Той е едновременно и магичен, и живописен и модерен — което е рядкост в днешните филми. За мен беше наслада да създам музикалния му свят... Серж Танкян

Календар за 2016 г. на арменските църковни празници

01-02-2016

Уважаеми сънародници, посещавайте ежедневно календара в сайта на Епархията ни, за да се осведомявате за арменските църковни празници

 

http://armenianchurch-bg.com

Фатих Акин разказва за арменския геноцид в историческата драма "Раната"

31-07-2015
Фатих Акин разказва за арменския геноцид в историческата драма

Германският режисьор от турски произход Фатих Акин разказва една история за арменския геноцид в историческата драма "Раната".

Лентата е копродукция, в която участват и Германия и Турция и която се появява на екран 100 години след масовите убийства на арменци, извършени в Османската империя.

 

Посетете сайта на Арменската епархия в България:

 

http://armenianchurch-bg.com/story.php?id=771&news_tip=7&title=%D0%A4%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%85%20%D0%90%D0%BA%D0%B8%D0%BD%20%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%20%D0%B7%D0%B0%20%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%20%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B4%20%D0%B2%D1%8A%D0%B2%20%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BC%D0%B0

Музикален диск с църковни химни

22-06-2015
Музикален диск с църковни химни

Музикален диск с църковни химни в изпълнение на певицата Мери Мовсесян-Калудова и пианистките Юлия Манукян и Гадарине Харалампиева.

Епархията на Арменската Апостолическа Православна Света Църква в България посвещава това издание на 100-годишнината от геноцида над Арменския народ.

Хайр мер - Отче наш  1:52
Сурп, сурп - Свят 2:58
Дер, Вохормя - Господи, помилуй 2:29
Ур йес, майр им - Къде си, майко моя 4:22
Шараган Задиги - Великденско песнопение 2:20
Шараган хънгаргутян - Песнопение за тамяна 4:34
Хрешдагайин - Херувимска 2:10
Ов е ворбес - Кой е като (нашия Бог) 1:42
Пазмутюнк - Ангелски сонм 2:29
Амен, йев ънт хоквуйт кум - Амин и Господ да бъде с твоя дух 5:55
Амен, Хайр Сурп - Амин, Отче Святи 7:10
Лур кишер, Сурп кишер - Тиха нощ, Свята нощ 3:41
Орор - Люлчина песен 3:01
Гърунг - Жерав 2:54
Дъле яман - Копнеж 2:54

 

Повечето песнопения са части от Светата Арменска Литургия (Сурп Бадарак) на композиторите Йекмалян и Гомидас.

ЦЕННО ДАРЕНИЕ

28-09-2014
 ЦЕННО ДАРЕНИЕ

               За втори пореден път г-н Самвел Хачатрян -бизнесмен от град Ереван посети днес /28 .09.2014 г./ пазарджишката арменска църква, придружен от зам.-председателя на Църковното настоятелство г-н Нишан Бъздигян..Като изключително ценен дар той донесе НОВИЯ ЗАВЕТ на БИБЛИЯТА.Скъпото издание е осветено , а коричните му обложки са изработени изцяло ръчно от ценно дърво и дърворезбовани с арменски мотиви и "Сирун Хач"/.Първото издание на свещената книга е печатано през 1883 година в Болис / дн.Истанбул /.
                Председателят на Настоятелство Н.Ширинян благодари сърдечно и пожела на сънародника ни успехи в живота и бизнеса, на сърдечния християнин.

 

НА 14 СЕПТЕМВРИ АРМЕНЦИТЕ ЩЕ ОТБЕЛЕЖАТ ЦЪРКОВНИЯ ПРАЗНИК СУРП ХАЧ /КРЪСТОВ ДЕН/ С ЪС СВЕТА НЕДЕЛНА ЛИТУРГИЯ

05-09-2014
НА 14 СЕПТЕМВРИ АРМЕНЦИТЕ ЩЕ ОТБЕЛЕЖАТ  ЦЪРКОВНИЯ ПРАЗНИК СУРП ХАЧ /КРЪСТОВ ДЕН/ С ЪС СВЕТА НЕДЕЛНА ЛИТУРГИЯ

               Дер Кеворк Хачерян ще отслужи света неделна литургия  , по повод един от големите арменски църковни празници--СУРП ХАЧ.На 14 септември /неделя/ 2014 г. от 10.30 ч. в ААПЦ "Сурп Степаннос"-Пазарджик.

 

 

ПРАЗНИКЪТ СВЕТИ КРЪСТ - ԽԱՉՎԵՐԱՑ

Арменците празникът наричат Хачверац (Хач – Кръст + Верац – коренът е от староарменски (крапар) веранал, което означава издигане. Хачверац = Издигане на Кръста). Наричат още Сърпхеч, което е народното произнасяне на Сурп Хач.
Хачверац е последният от петте големи празника на Арменската Църква. Той е най-важният празник, посветен на Кръста, защото тогава се празнува освобождаването на Господния Кръст от плен и издигането му отново на Голгота, като знак на Христовото Спасение. От там идва израза Хачверац – Издигането на Кръста. Арменската Църква Хачверац празнува неделята между 11-17 септември.
614 г. персийският цар Хосров атакува Йерусалим, унищожава града, убива много народ и взема огромен брой жители в плен. Като богохулство срещу християните от Храма на Възкресението цар Хосров взема и носи в Персия Господния Кръст. Чрез силата на Кръста в Персия мнозина се покайват и стават християни. 14 години Кръста остава в плен. 628 г. византийският император Херакъл с огромна християнска армия атакува Персия и освобождава Кръста и Го връща на предишното му място. На тази битка участвали и арменски военни части с ръководството на Мжеж Кнуни. С големи почести и църковни ритуали Кръста се носи до Йерусалим. Процесията минава и през Армения. По точно през град Гарин (Ерзърум). До планинския  комплекс на Гарин, където за малко издигат Кръста, започва да тече питейна вода. На това място е построена църквата Хачаванк (Манастирът на Кръста). Императорът три години задържа Кръста в Константинопол (Цариград), а след това лично го носи в Йерусалим. Там той сам  носи на гърба си Кръста до Храма на Възкресението и го издига пред хиляди християни. От тогава Църквата тържествено празнува Издигането на Кръста – Хачверац.

 

В ПЪЛНА ЦЪРКВА ДЕР КЕВОРК ХАЧЕРЯН ОТСЛУЖИ НЕДЕЛНА СВЕТА ЛИТУРГИЯ

01-12-2013
В ПЪЛНА ЦЪРКВА ДЕР КЕВОРК ХАЧЕРЯН ОТСЛУЖИ НЕДЕЛНА СВЕТА ЛИТУРГИЯ

     На 1 декември 2013 г. в Пазарджишката  арменска църква "Сурп Степаннос", се положи началото на редовни неделни богослужения / поне един път в месеца / , водени от свещеник  и архидякон.Само , че този път Дер Кеворк Хачерян  отслужи Светата  литургия , обединявайки  "Три в едно", или с прости думи казано,  литургията бе поднесена  единствено от него , изпълнявайки неговите задължения , тези на саркавага и на църковни хористи.И въпреки това хората изпълниха църквата и останаха възхитени от служението.
                     По време на неделната служба госпожа Мари  Кумруян ,застанала пред олтаря , преметнала на главата си  тюлено шалче се покая , а сетне прие и светото причастие.
                    Дер Кеворк благослови в молитвата си  продължаването на строежа на  Агумпъ /Клуба/ , носещ името на Ованес Съваджъян, който бе отпочнат на  26 ноември тази година.Целта е той да бъде финализиран до пролетта на 2014 година , когато ще бъде отбелязана и една видна  дата--170 години от рождението на Ованес Съваджъян.

УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА ПОСРЕЩНАХА С ОСВЕТЕНО ГРОЗДЕ

23-08-2013
УСПЕНИЕ  НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА ПОСРЕЩНАХА С ОСВЕТЕНО ГРОЗДЕ

 

          Арменската общност в Пазарджик, ведно с български приятели изпълни  храмът “Сурп Степаннос” на 17 август тази година, за да изслуша  Сурп Бадарак  , посветен на  Верапохумън Сурп Аствадзадзни.Светата литургия бе отслужена от  духовния пастир на Пловдивската и Пазарджишката енории Дер Кеворк Хачерян , в съпровод на саркаваг Варткес.

        След това  духовният отец , изнесе  пространна беседа за  житието и безсмъртието на Света Богородица  и нейната саможертва в името Господне.

        Осветено бе бяло грозде , дарено от  сестрите Филомена Хьое от Германия и Мари Тахмизян от Варна , по повод 5 години от кончината на обичната им майка Байдзар Кеворк Хугасян.

       Една изключителна българка, тясно свързана със съдбите на арменския народ , облагородяващата Пазарджик Елена Костова-Петкова, която  освен , че е  незаменим правист ,  има  и  непрестанно влечение по туризма  и алпинизма , подари  оригинален  дар на председателя на църковното настоятелство Нерсес Ширинян.В малка  красива кутийка бе поставила три много ценни камъчета—от Арарат , от остров Ахтамар и от бреговете на  кристално-чистия Ван.През миналата година  г-жа Костова-Петкова дари подобие  / но в по-малки размери /, което е поставено  в олтаря на пазарджишката църква.Безценните дарове  са донесени от нея , от посещенията й в Армения и  изкачването по склоновете на библейския  Арарат, като лично тя стигна до 3365 м.  на  високия 5165 м.връх през 2012  г.

ВАРТАВАР--ЯЗОВИР "БАТАК", 7 ЮЛИ 2013 ГОДИНА

12-07-2013
ВАРТАВАР--ЯЗОВИР

                     За втора поредна година арменската общност в Пазарджик посрещна големия църковен празник ВАРТАВАР / Преображение Господне / край бреговете на висикопланиския родопски язовир.Група от около 50 човека--деца,млади и по-възрастни се настаниха в базата на СБЖ .Госпожа Мари Кумруян  изрече изконното "Хайр мер " ,с което се даде началото на празничния ден .Малките дечица напръскаха всички с водните си пистолетчета за здраве,а сетне Нерсес Ширинян   разказа за историята на празника,след което  доктор  Екса Бъздигян  припомни безпримерния подвиг ,дело и живот на спасителя на Пазарджик Ованес Съваджъян. 

                    Сетне дойде ред на вкусната трапеза,за която  с дарени специалитети се бе подготвила фирма "Гаро" на фамилията Кумруян,а сетне всички вкусиха и от  сладките гръцки дини , поднесени от сем.Бъздигян.После дойде ред на игрите--скачане с чували,теглене на въже ,футбол на малки вратички...А привечер всички "акостираха" в турската сладкарничка на Севги в град Пещера ,за да вкусят от  пресладките татлии,реване,баклава,тулумбички...

Страница: 123456>
Арменска апостолическа православна църква "Сурп Степанос" гр. Пазарджик ул. "Антим І" № 8, 0878 984 226, 034 / 44 51 51, ел. поща: info@SurpStepanos.com