BG  |  EN  
начало  |  новини  |  история  |  Достойни личности  |  настоятелство/съобщения  |  контакти  |  календар

новини

НА ВАРТАВАР КИТНИЯТ БРЯГ КРАЙ ЯЗОВИР "БАТАК" ПРИЕ ПАЗАРДЖИШКИТЕ АРМЕНЦИ

16-07-2012
НА ВАРТАВАР КИТНИЯТ БРЯГ КРАЙ ЯЗОВИР

 

 

  Църковното настоятелство при  арменската църква “Сурп Степанос”  и КПО “Ереван “ в Пазарджик обединиха усилията си в организацията и провеждането на един от най-любимите църковни християнски празници в календара на Арменската апостолическа православна църква  Вартавар / Преображение Господне /. Внушителна група от арменци  с леки автомобили и  специално ангажиран автобус , привлякоха вниманието на летуващите край прохладните води на високопланинското око на  язовира  в местността “Дъното”.

   Организаторите  положиха началото на празника  с изконното “Хайр мер”, а сетне  последва историческа  лекция-ретроспекция на  един от  петте големи арменски празници - Дахавари,изнесена от двамата председатели Лала Джамалян и Нерсес Ширинян. . След приятния обяд  всички се прехвърлиха на поляните край брега  и  емоциите и веселието се сляха в пръскането с планинска вода , плетенето на венци от живи цветя , малките арменчета поиграха  с водните пистолетчета , а по –големите каки , батковци , майки  и татковци , баби и дядовци мериха сили  в скачането с чували и тегленето на въже.Една от атракциите  бе и малката  22-месечната Карина, която  щъкаше около всички с готовност за “участие” в надпреварите.

     За да споделят  радостта  от  големия арменски празник бяха дошли и две емблематични пазарджишки личности--известният адвокат Румен Петков , който заедно със съпругата си ще  вземат участие в алпинистка експедиция с опит за покоряване  на високопланинския първенец Арарат,потегляйки на 25 юли тази година и не по-малко известният професор- историк и краевед Тодор Балкански, женен за тъмнооката арменка от  Р Армения -Шушаник.

    Късно  привечер изморени, но с радостни емоции и планински загар всички  поеха към  горещия Пазарджик , долу в равнината.

ПАЗАРДЖИШКАТА АРМЕНСКА ОБЩНОСТ ЩЕ ОТПРАЗНУВА ПРАЗНИКЪТ ВАРТАВАР КРАЙ ЯЗОВИР "БАТАК"

01-07-2012
ПАЗАРДЖИШКАТА АРМЕНСКА ОБЩНОСТ ЩЕ ОТПРАЗНУВА  ПРАЗНИКЪТ ВАРТАВАР КРАЙ ЯЗОВИР

                         На 15 юли /неделя / 2012 г. КПО "Ереван" и Църковно настоятелство при арменски  храм  "С.Степанос"в Пазарджик  организират посрещане на големия църковен празник  Вартавар / Преображение Господне /   на брега на високопланиския язовир "Батак" / "Дъното"--Стената /, край базата на Съюза на българските журналисти.

                         Организаторите са се постарали   излетът да бъде изпълнен с богата  програма  от лекция, игри ,  викторина , състезания и надпревари за малки и големи.Тръгването е точно в 9.00 часа  от паркинга пред арменската църква "Сурп Степанос", а връщането в 18.00 ч. от базата  край язовира.Осигурен е автобус , а който желае може да ползва и личен автотранспорт.

                        За допълнителна информация : председателят на КПО "Ереван" Лала Джамалян и председателят на Църковно настоятелство Н.Ширинян.

ИНЖЕНЕР НИШАН БЪЗДИГЯН ЧУКНА 50 -ТЕ ! ЧЕСТИТО !

03-06-2012
ИНЖЕНЕР НИШАН БЪЗДИГЯН ЧУКНА  50 -ТЕ  ! ЧЕСТИТО !

Председателят на Сдружението на работодателите и предприемачите в Пазарджик Нишан Бъздигян отпразнува своя 50-годишен юбилей. Той е една от най-емблематичните личности сред пазарджишките бизнесмени, известен с професионализма, авторитета и индивидуалните си общочовешки ценности.

 

Инженер Бъздигян не забравя изконните си чисто арменски корени, изповядва християнските арменски духовни добродетели, като заместник-председател на Църковното настоятелство, обществено ангажиран е и като съпредседател на пазарджишкия клон на “Хай тад”.

 

Арменската общност в Пазарджик, ръководствата на КПО “Ереван”, “Хай тад” и Църковното настоятелство при арменската църква “Сурп Степанос”, поздравяват най-искрено и чистосърдечно юбиляря, с пожелания за крепко здраве, лични и семейни успехи, по-нататъшен просперитет на ръководената от него фирма “РАИС” и нека енергията, интелектът и ерудицията му бъдат неизменни негови спътници в следващите десетилетия.

 

НАЗДРАВЕ И ЧЕСТИТО! ГЕНАЦ, БАРОН НИШАН, АБРИС!

СТУДЕНТИ ОТ СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПОСЕТИХА АРМЕНСКИЯ ХРАМ В ПАЗАРДЖИК

10-05-2012
СТУДЕНТИ ОТ СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ ПОСЕТИХА  АРМЕНСКИЯ  ХРАМ В ПАЗАРДЖИК

                          В Деня на Европа - 9 май, по желание на студенти и преподаватели от Университета по библиотекознание и информационни технологии - София, бе реализирано посещение в новоизградената арменска църква "Сурп Степанос" - Пазарджик. Студентите - общо 45 девойки и младежи от специал ностите "Информационни фондове на културно-историческото наследство" и "Печатни комуникации", водени от преподавателките си доц. д-р Жоржета Назърска и гл. ас. д-р Светла Шапкалова, обогатиха знанията си за арменската апостолическа църква, разгледаха интериора и външния облик на храма и останаха впечатлени от съприкосновението си с духовната обител.

АРМЕНСКИ БИЗНЕСМЕН ОТ ПЛОВДИВ ФИНАНСИРА ИЗЦЯЛО ИЗРАБОТКАТА НА МЪГЪРДЪРАНА

28-04-2012
АРМЕНСКИ БИЗНЕСМЕН ОТ ПЛОВДИВ ФИНАНСИРА ИЗЦЯЛО  ИЗРАБОТКАТА НА МЪГЪРДЪРАНА

                      Новата арменска апостолическа църква "Сурп Степанос" в Пазарджик вече има и оригинално изработен мъгърдъран /купел за кръщене/. Той бе финализиран през тази седмица и бе изцяло финасиран и безвъзмездно дарен от пловдивския бизнесмен Харутюн Фесчиян. През няколкомесечния период на реализация г-н Фесчиян циркулираше непрестанно между Пловдив и Пазарджик и с взискателен поглед и умения  "дирижираше" цялостния процес на реализация. Дял в  осъществяването на високоблагородното начинание има и неговият тъст Мануел Мануелян, кореняк пазарджиклия, "присаден " от години в града под тепетата и вдъхновил първоначално зет си за идеята още в деня на освещаването на новата пазарджишка църква на 18 декември 2011 година.

                     Мъгърдъранът е изработен изцяло от жълт мрамор, инкрустиран с прекрасен арменски православен кръст  в горната централна част над прекрасната икона на Кръщение Христово. Кръстът е изработен в ателието на г-н Фесчиян специално за целта.

                     Църковното настоятелство благодари искрено на г-н Фесчиян  за  хуманния жест и дарението, което в стойностно изражение е четирицифрено число.

 

Бъдете жив и здрав! Бог да благослови делата Ви!

НОСИМ ЗАВИНАГИ В СЪРЦАТА СИ НАШАТА БОЛКА !

24-04-2012
НОСИМ ЗАВИНАГИ В СЪРЦАТА СИ НАШАТА БОЛКА !

                              С 24 тъжни удара на камбаната на църквата "Сурп Степанос" в Пазарджик, точно в 8 часа сутринта, бе оповестена датата 24 април 2012 година , за да напомни на всички арменци и българи  за началото на страшния Геноцид над арменската нация преди 97 години , планиран и реализиран от Османската империя , в резултат на което си отиват в небитието 1 500 000 невинни деца , жени , мъже старци...

                             Както всяка година на тази дата ,така и тази арменци и българи се събраха на траурно възпоменание  в гробищния парк на Пазарджик ,  пред паметната плоча на жертвите , за да сведат глави и чела , в знак на вечна незабрава .Слово произнесе педагожката и член на ръководството на КПО "Ереван" Лала Джамалян , която сетне рецитира стихове и изпя тъжна  песен на арменски език.

                             Възпоменанието бе уважено от заместник - областния управител Ваня Минкова , директорът на дирекция "Образование и култура" в Община Пазарджик Георги Спасов , а политическите сили бяха представени единствено на ниво от общинския ръководител  и общински съветник от ПП"Герб" инж. Тодор Георгиев и представителка на местната централа на СДС.Проявата бе организирана от Църковно настоятелство при храм "Сурп Степанос", КПО "Ереван" и  "Хай тад" - Пазарджик.

                            Акцентира се върху факта ,че само след три години арменците в Родината си и в Диаспората , ще отбележат тъжния  едновековен юбилей на трагичното антихуманно събитие за арменската нация.От тази година ще започнат и едни по-активни прояви  и реализация на  законни и морални изяви , с които арменците в България да напомнят за  сетен път на българския парламент / защото видно , е че  и този няма да приеме акт , воден от конюнтурни и политически причини  / да признае историческата меродавна истина , наречена арменски Геноцид.

                            Макар и скромна , но първата проява , дори и символична, бе връчването на всички присъстващи на силиконови гривни с цветовете на арменския трикольор и  изконен надпис "Мер цавъ" / Нашата болка /, които бяха закупени от църковното настоятелство ,  подарени  безплатно и които би следвало да се носят не само на 24 април.

                                       

СЛЕД 44 ГОДИНИ ДУХОВНО БЕЗВРЕМИЕ АРМЕНЦИТЕ ОТ ПАЗАРДЖИК СЛУШАХА ОТНОВО СУРП БАДАРАК ЗА ВЕЛИКДЕН В СВОЯТА ЦЪРКВА

07-04-2012
СЛЕД 44 ГОДИНИ ДУХОВНО БЕЗВРЕМИЕ АРМЕНЦИТЕ ОТ ПАЗАРДЖИК СЛУШАХА ОТНОВО СУРП БАДАРАК ЗА ВЕЛИКДЕН В СВОЯТА ЦЪРКВА

                               В първия ден на Арменския  Великден, 7 април - Велика  събота, арменците от Пазарджик изпълниха салона на новата си църква "Сурп Степанос", за да изслушат Светата литургия за един от най-големите и радостни празници в календара на Арменската Апостолическа Православна Църква. "Бадаракъ" бе отслужен от Авак кахана Кеворк Хачерян, протоиерей и духовен пастир и на Пазарджишката енория, нагизден с празничните духовни одежди в приятен розов отенък,  придружен от двамата  архидякона към пловдивската духовна обител "Сурп Кеворк".

                               Сънародниците от различни поколения - баби и дядовци, майки и бащи, дъщери, синове и внучета - изслушаха смирено и захласнато църковните песнопения. Впечатлени  от гласовете на духовниците и дълбокосмисленото слово на Дер Кеворк за Възкресението Христово, всички заедно накрая повториха три пъти след Дерайръ: "Кристос харяв и мерелоц! Орхнял е харутюнъ Кристоси!".

                               Дер Кеворк освети пресноизпечените козунаци и червено боядисаните яйца, дарени от син и баща Макс и Гарабед Кумруян, които бяха раздадени на енориашите от името на Църковното настоятелство.

                                             

ИДЕ ВЕЛИКДЕН! КРИСТОС ХАРЯВ И МЕРЕЛОЦ! ОРХНЯЛ Е ХАРУТЮНЪ КРИСТОСИ!

20-03-2012
ИДЕ ВЕЛИКДЕН! КРИСТОС  ХАРЯВ  И  МЕРЕЛОЦ! ОРХНЯЛ Е ХАРУТЮНЪ  КРИСТОСИ!

Уважаеми сънародници, Великден е на прага ни! Отново ще се съберем заедно, за да посрещнем първия Великден в новата ни църква. На 7 април - първият ден на Великден, Великата събота /Джаракалуйс сурп Задиги/ - навечерието преди  Възкресението, в църквата ни "Сурп Степанос" от 10.30 часа ще се отслужи Сурп Бадарак /Света литургия/ за големия християнски празник. Литургията ще се отслужи от Авак кахана /протоиерей/ Кеворк Хачерян -духовен пастир и на нашата енория.

Нека всички бъдем заедно на един от най-големите Христови празници! Очакваме Ви!

                    

 

От Църковното Настоятелство

ПОЧИТ КЪМ ГЕРОИТЕ НА ОСВОБОДИТЕЛНИТЕ БОРБИ - СРЕД ТЯХ Е И ОВАНЕС СЪВАДЖЪЯН

03-03-2012
ПОЧИТ КЪМ ГЕРОИТЕ НА ОСВОБОДИТЕЛНИТЕ БОРБИ - СРЕД ТЯХ Е И ОВАНЕС СЪВАДЖЪЯН

                            Всяка година по стародавна традиция паметникът на спасителя на Татар Пазарджик - Ованес Съваджъян - скромният телеграфопощенец и началник на  жп гарата през 1878 година, се отрупва с цветя  в знак на признателност и почит  от поколенията за безпримерния  му подвиг  срещу османският поробител в името на българската свобода.

                             Тази година,  за да  се преклонят пред подвига му бяха дошли народният депутат Гинче Караминова, областният управител Дончо Баксанов, кметът  на общината Тодор Попов, омбудсманът Иван Димитров, арменци и техни български приятели .

                                    Бюст-паметникът бе отрупан с цветя. Всички се поздравиха  с националния празник на България - 3 март, освобождението от османско робство, а арменските сънародници честитиха и именния ден на кмета на града Тодор Попов с пожелания от сърце. Сред арменците бе и малкият внук на Хованес Кумруян - Хованес - младши, който постави  букет от свежи бели кокичета, донесени от Ветрен дол, пред паметника на  почетния гражданин на Пазарджик - Ованес Съваджъян.

/ Виж  още  снимки в "Галерия" /

НА ТРЕТИ МАРТ ДА СВЕДЕМ ГЛАВИ ПРЕД ПОДВИГА НА ОВАНЕС СЪВАДЖЪЯН

01-03-2012

                             По случай 3 март  - Националния празник на България  и 134 години  от освобождението на  страната от османско робство, местни държавни и общински  ръководители ще поднесат венци и цветя в знак на  почит  пред паметниците на видни  български личности, свързани с национално-освободителните борби.

                             В 10.30 часа  приканваме  арменската общност  да се съберем пред бюст-паметника на Ованес  Съваджъян, спасил Пазарджик  от опожаряване и населението от изтребление  по време на Руско - Турската освободителна война от 1878 година  и заедно с български приятели да  сведем чела пред безсмъртният му подвиг в името на  българската свобода.

Страница: < 123456789>
Арменска апостолическа православна църква "Сурп Степанос" гр. Пазарджик ул. "Антим І" № 8, 0878 984 226, 034 / 44 51 51, ел. поща: info@SurpStepanos.com