BG  |  EN  
начало  |  новини  |  история  |  Достойни личности  |  настоятелство/съобщения  |  контакти  |  календар

новини

НОВАТА АРМЕНСКА ЦЪРКВА СЕ НУЖДАЕ ОТ СРЕДСТВА ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА ОТОПЛЕНИЕТО И ДОИЗГРАЖДАНЕ НА КЛУБА

16-02-2012
 НОВАТА АРМЕНСКА ЦЪРКВА СЕ НУЖДАЕ ОТ СРЕДСТВА  ЗА  ОСИГУРЯВАНЕ НА ОТОПЛЕНИЕТО И ДОИЗГРАЖДАНЕ НА КЛУБА

                               Арменската апостолическа църква "Сурп Степанос" започна своя пълноценен живот от 18 декември 2011 година. Но през тази зловеща зима и до днес, все още  остана един нерешен проблем, свързан с дейността и пълноценното й функциониране. Става въпрос за вътрешното отопление на църковния салон. През настоящия сезон Настоятелството осигури електрически прибори за отопление - ел. радиатор и  ел.печки, които освен изразходване на доста ел.енергия, не  отопляват ни най-малко салона с кубатура малко над 400 куб. метра.

                               Ето защо Църковното настоятелство се обръща с искрена и гореща молба към всички наши сънародници и приятели в България и Диаспората за  помощ във вид на  парични дарения за набавяне на средства за закупуване на два климатика на обща стойност около 2700 лева, а така също и набиране на финансови средства за  окончателното доизграждане на  културната част от арменския комплекс "Агумпъ" - Клуба с арменско кафене, залата за събрания и изложби и канцеларии на името на спасителя на Пазарджик Ованес Съваджъян, спасил града от опожаряване, а  населението от изтребление по време на Руско-Турската освободителна война от 1878 година, за чието довършване са необходими около  60 000 лева.

                               Всички, които биха откликнали и се озовали на молбите ни, могат да намерят банковата ни сметка в подменю "Настоятелство", изписана на български и на английски език. Ние от своя страна издаваме оригинален дарителски документ и правим всичко възможно да запознаем цялата арменска общност в България, а чрез  арменските печатни  и електронни  медии и Интернет сайта на църквата ни, и всички  сънародници от България и Диаспората, за благородните дарителски жестове на арменците и техните приятели.

                                Искрено се надяваме, че молбите ни ще намерят отклик, защото  делото ни е Богоугодно и праведно!

ТРИ СЪРДЕЧНИ АРМЕНКИ БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПОМОГНАХА ОТ ВСЕ СЪРЦЕ

16-02-2012
ТРИ СЪРДЕЧНИ АРМЕНКИ БЕЗВЪЗМЕЗДНО ПОМОГНАХА ОТ ВСЕ СЪРЦЕ

                           Красивата и впечатляваща завеса пред олтара на новата арменска църква  в Пазарджик бе изработена и дарена от три арменски сънароднички от Пловдив - Мари Саркисян, член на  Църковното Настоятелство при храм "Сурп Кеворк" и ръководителка на женската секция и Азнив Маисян и Сиран Найденова. Трите сръчни жени с много старание, умение и творчество сътвориха завесата и вградиха върху нея прекрасния арменски християнски кръст и освен това подариха и още няколко покривки  - дантелени и с шевици - за църквата.

                           Нашата искрена и топла благодарност към тези нежни и отзивчиви създания, вплели душите и сърцата си в красивите творения.

ДЕР ТАНИЕЛ ИЗПЪЛНИ ОБЕЩАНИЯТА СИ - ПОЛУЧИ СЕ И ВТОРИЯТ КОЛЕТ

07-02-2012
ДЕР ТАНИЕЛ  ИЗПЪЛНИ ОБЕЩАНИЯТА СИ - ПОЛУЧИ СЕ И ВТОРИЯТ КОЛЕТ

                         Oтец  Дер Таниел  изпрати и втори колет от САЩ, както бе обещал, със съдържание на 5 богослужебни църковни книги. Четири от тях са чисто нови, а петата е  един изключителен Аведаран /Евангелие/, печатан през 1969 година /какво съвпадение, годината в която бе срината до основи старата  арменска пазарджишка църква!/. Корицата е изцяло  подновена и собственоръчно инкрустирана с камъни и оригинален арменски кръст от Дер Таниел и неговата съпруга Мариам .

                         Ценните християнски църковни реликви ще бъдат използвани в богослужебните обряди, а Евангелието ще краси още повече оригиналния олтар на църквата "Сурп Степаннос" с изяществото и привлекателността си.

                         От все сърце благодарим за безценните духовни  книги, с които ни  дарихте Дер Таниел! Българските арменци не са Ви забравили, а с тези си дела Вие за  пореден път доказвате, че  връзката ви с България не е прекъсната.

                         Бог да Ви  благослови!

СОФИЯНЕЦЪТ ЯНКО ЕНЕВ И БИЗНЕСМЕНЪТ ИВАН ИВАНОВ ДАРИХА ТУИ

04-02-2012
СОФИЯНЕЦЪТ  ЯНКО ЕНЕВ  И  БИЗНЕСМЕНЪТ ИВАН ИВАНОВ  ДАРИХА  ТУИ

                         Известният градинар, еколог и озеленител Янко Енев дари две кълбовидни туи на Арменската апастолическа православна църква "Сурп Степанос" в Пазарджик. Изтъкнатият любител на природата направи благотворителен жест към арменската общност в града  от все сърце и в знак на приятелски чувства към представителите на етноса, сред които  Енев има доста лични познати.

                         Заедно  с още три  сребристи туи, подарени преди време от пазарджишкия бизнесмен Иван Иванов, председател на Сдружението на предприемачите, петте  вечнозелени растения красят вече лицевата фасада на църквата, сред райграсената градинка на духовната обител.

                          Отправяме божията благословия към двамата дарители, с пожелания за крепко здраве и благополучие в делата им!

ДЕР ТАНИЕЛ ОТ АМЕРИКА ДАРИ БОГОСЛУЖЕБНИ КНИГИ

20-01-2012
ДЕР ТАНИЕЛ ОТ АМЕРИКА ДАРИ БОГОСЛУЖЕБНИ КНИГИ


          Три богослужебни книги - два църковни арменски календара за 2012 година, новогодишна картичка с благопожелания към пазарджишките енориаши и благославия за нашата църква пристигнаха в колет от Америка в отлично състояние. Пратката е дар от Дер Таниел, светско име Даниел Караджиян, от Америка и бе обещана от него преди Нова година. Божият пратеник на земята е познат и на пазарджишките арменци. Преди много години той служеше в пловдивската църква “Сурп Кеворк”, а след това замина отвъд океана и сега  практикува свещенослуженето си в две арменски апостолически църкви "St.Gregory" и "St.Paul" в Ню Йорк.
            Не след дълго отец Таниел ще направи още едно дарение на пазарджишката арменска църква "Сурп Степанос". Тогава  той ще  дари  Евангелие, два Часослова, Шарагноц и Авак шапат.
            Църковното настоятелство в Пазарджик изказва най-искрени  благодарности на   Дер Таниел, изразявайки същевременно и нагласата на арменските енориаши от града, като му пожелава крепко здраве, радост от живота, усмивката да не слиза от лицето му и нека  Бог го благослови за добрите му дела.
            Ще се радваме неведомите Божи пътища да го  доведат скоро и до Пазарджик, за да  отслужи  една Света литургия и в новия ни храм. Дай Боже!

Видеофилм от празничното освещаване на нашата църква

13-01-2012

На 18-ми декември 2011 г. тържествено бе осветен арменският храм "Сурп Степанос" в град Пазарджик. Присъстваха и много дарители и християни от цялата страна.

АРМЕНЦИТЕ В ПАЗАРДЖИК ОТБЕЛЯЗАХА КОЛЕДА В НОВАТА СИ ЦЪРКВА

07-01-2012
АРМЕНЦИТЕ В ПАЗАРДЖИК  ОТБЕЛЯЗАХА КОЛЕДА В НОВАТА СИ ЦЪРКВА

                        Пазарджишките арменци се поздравиха за Коледа на 6 януари 2012 г. в новата си църква "Сурп Степанос ", огряна в светлините си. Църковното настоятелство се бе постарало да подсигури малки  подаръчета с лакомства за най-малките, а през деня от пловдивската църква "Сурп Кеворк " бе докарана и осветената вода. И тъй като нямаше свещеник, председателят на  Настоятелството Нерсес Ширинян импровизира, като произнесе "Хайр Мер", поздравявяйки всички сестри и братя с Рождество Христово и им пожела здраве и повече радостни мигове през Новата година и да не забравят никога, че са арменци. Сетне поднесе на дечицата малките пликчета с вкуснотии, а те отвърнаха на присъстващите в църквата с научените стихчета и песнички - къде на арменски, къде на български език. Сред присъстващите бяха и най-малките красавици - 11-месечната Бианка Мардиросян и 16-месечната Карина, батко й Алекс и по-големите Гергана Хугасян и Ованес Кумруян. Радостен бе фактът, че и младо поколение каки и батковци в лицата на Варсен Такворян, Розмари Берберян, Мартин Ашикян, Арто Бъздигян и Каприел Ширинян внасяха младежки дух в църковния салон.

                       Накрая всеки отнесе по домовете си от осветената вода - за здраве и живот, а църквата още дълго  сияеше, осветена в светлините си и известяваше на града с камбанния си звън, че тази вечер арменците посрещат Раждането на Богоизбрания.

ЗАЕДНО ДА СЕ СЪБЕРЕМ НА АРМЕНСКАТА КОЛЕДА!

04-01-2012
ЗАЕДНО ДА  СЕ СЪБЕРЕМ НА АРМЕНСКАТА КОЛЕДА!

                         Църковното настоятелство при храм "Сурп Степанос" кани своите енориаши на 6 януари, петък, от 18.00 часа  на среща по повод  Арменската Коледа  (Дзънунт). Да се  съберем заедно, да поднесем на малките и по-големите деца коледни лакомства, да получим и отнесем по домовете си от осветената вода и да си пожелаем да бъдем здрави, по-радостни и по-издръжливи в трудните  години.

                         С Божията мисъл и слово  в сърцата и душите да извървим и Новата 2012 година!

САИТ НА АРМЕНСКА ЕПАРХИЯ В САЩ ОТРАЗИ ОТКРИВАНЕТО НА НОВАТА НИ ЦЪРКВА

29-12-2011
САИТ НА АРМЕНСКА ЕПАРХИЯ В САЩ ОТРАЗИ ОТКРИВАНЕТО НА НОВАТА НИ ЦЪРКВА

                           В  Интернет сайта  на Източната Епархия на Арменската Апостолическа Църква в САЩ  в новинарската страница  на 22 декември 2011 г. се появи информация под заглавие "Нова арменска църква бе издигната в България". В нея се казва, че пазарджишката арменска общност има възможността да чуе отново Света литургия по повод откриването на новата арменска църква "Сурп Степанос", която отслужи Негово Високопреподобие архимандрит Абгар Овакимян, архиерейски наместник на Епархията на ААПЦ в България. Споменава се, че арменците в Пазарджик са останали без духовен храм по времето на комунистическия режим още през 1969 година. Официалното откриване са уважили Негово Превъзходителство извънредният и пълномощен посланик на Република Армения в България Арсен Схоян, кметът на Пазарджик Тодор Попов, както и други държавни и местни официални лица. На финала се изтъква и фактът, че арменци  са населявали българските земи още  по времето на византийската ера, а днес техният брой в България е около 20 000.

                           За арменците от Пазарджик е голямо признание, че тази новина е намерила място в такъв сайт и че тя е обиколила необятните интернет пространства в Америка. За нас това е право да се гордеем и да имаме самочувствие от постигнатото всички заедно!

 

http://us1.campaign-archive1.com/?u=727aaae8ea56658ecf4a092d5&id=605fe7e59a

СЛЕД 43 ГОДИНИ АРМЕНЦИТЕ В ПАЗАРДЖИК ПРАЗНУВАТ ЦЪРКОВНИЯ СИ ПРАЗНИК

26-12-2011
СЛЕД 43 ГОДИНИ АРМЕНЦИТЕ В ПАЗАРДЖИК ПРАЗНУВАТ ЦЪРКОВНИЯ СИ ПРАЗНИК

На 26 декември 2011 г. арменците  в града се събраха в новата си църква, за да отдадат почит и уважение към патрона  на духовния си храм  Сурп Степанос - първият мъченик за  Христовата вяра, архидяконът пребит с камъни за Правата вяра. В кокетния интериор на църквата  енорияшите  изслушаха  тържествената литургия, отслужена от протопрезвитер Кеворк Хачерян - пастир на Пловдивската и Пазарджишката енории, пригласяха му двама архидякона. След литургията Дер Кеворк говори за житието и делата на светия архидякон, като направи и ретроспекция на божиите благодетелства в наши дни  и за това, че  трябва с божията помощ да се съхраним като арменци, обединени  под покрива на новата църковна обител. В този празничен ден тук бяха всички заедно - млади, по-стари  и възрастни. Всички получиха  свещена благословия, целувайки кръста, а сетне се поздравявяха за българската Коледа, за предстоящата Нова година и нашата, арменска Коледа на 6 януари 2012 година.

Страница: < 123456789>
Арменска апостолическа православна църква "Сурп Степанос" гр. Пазарджик ул. "Антим І" № 8, 0878 984 226, 034 / 44 51 51, ел. поща: info@SurpStepanos.com